“Vincent van Gogh schreef ontzettend veel brieven, iets wat tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen is… We zoeken voor deze expositie een connectie met het fenomeen ‘slow networking’, kunnen jullie iets gaafs en interactiefs bedenken?”

Van Gogh & Slow Networking

Natuurlijk kunnen wij daar iets gaafs voor verzinnen! We begonnen met een reeks geweldige brainstorm sessies over ‘slow networking’, wat het vandaag de dag inhoud en hoe het verband houdt met wat Van Gogh in zijn tijd deed.

We leven in een tijd van instant gratification, iets waar we ons onbewust allemaal in kunnen herkennen. Laad je internet pagina niet binnen 2 seconden? Chagrijnig. Duurt het een paar minuten voordat je een digitale orderbevestiging binnen krijgt? Vervelend.

Deze tijd is voor jou.

We bedachten een interactieve schrijftafel, een tafel waarop men met de hand een brief kon schrijven, en gefilmd werd tijdens het schrijven van die brief. Daarna kon de brief gratis digitaal verstuurd worden via de tafel; maar de ontvanger kreeg niet de afgeschreven brief, maar juist de opname van de persoon terwijl deze de brief schreef. Hierdoor ontstond de bewustwording dat die persoon de tijd had genomen, om deze brief aan jou te schrijven; en vice versa dat jij dezelfde tijd genomen hebt om de brief te lezen. Zodoende kwamen we op de naam; Deze tijd is voor jou!

Instant gratification… dat was vroeger wel anders, daar nam men de tijd om een brief op te stellen, om een monoloog te componeren om de aangeschreven persoon iets te vertellen. En die tijd, die aandacht, die werd beloond aan de andere kant, want die persoon nam ook de tijd om het te lezen. Dat gevoel wilden we terugbrengen, vastleggen en de bezoeker bewust van maken.

Meer geschreven brieven dan Van Gogh!

De interactieve schrijftafel heeft een hoop bekijks getrokken! Van Gogh schreef meer dan 800 brieven aan zijn familie, maar de bezoekers van het Noordbrabants Museum hebben dit ruimschoots overtroffen. In totaal hebben ze in 4 maanden gezamenlijk meer dan 5.000 minuten aan brieven geschreven en verstuurd.

Op dezetijdisvoorjou.nl kwamen alle brieven, berichten en tekeningen samen. Hier kon iedereen zijn of haar berichten teruglezen en delen.