De briefing

“Stel je eens voor; aan de wand hangt een schilderij. Je loopt er langs en neemt het vluchtig in je op. Twee stappen verder stop je en zet je verbaasd een paar passen terug. De vogels in het park blijven doodstil zitten en kijken je aan. Wanneer je dichterbij komt vliegen de vogels verschrikt op.”

Interactief schilderij

Emma Solutions vindt het belangrijk dat kunst en ict elkaar ontmoeten en inspireren. Wij Doen Dingen zorgde voor deze ontmoeting. Wij maakten een interactief kunstwerk dat geen minuut hetzelfde is en direct reageert op de aanschouwer.

Wij Doen Dingen wist niemand minder dan Joost Veerkamp voor hun idee te strikken. Samen met Joost Swarte is Veerkamp vooraanstaand tekenaar van de Klare Lijn: een stijl die zich kenmerkt door strakke lijnen en een fascinatie voor architectuur.

Wat zien we op het schilderij? De stad New York in het jaar 1900. In het schilderij zien we in 1 jaar, 100 jaar verstrijken in het schilderij.

Ontmoet het schilderij

Op het doek zien we de stad groeien en ontwikkelen tot een bruisende metropool. We zien seizoenen verstrijken. We zien het dag en nacht worden. We zien verhalen die zich uitstrekken over de eeuw. De jongen die elke dag de vogels voert wordt ouder, wordt verliefd, zullen ze samen oud worden en de vogels blijven voeren? Ook zien we korte momenten, zoals een misdaad die ‘s nachts plaats vindt en ongezien voorbij gaat als er op dat moment niemand naar het schilderij kijkt.

Onmogelijk is het voor een enkele toeschouwer alle verhalen in het schilderij te ontdekken. Iedereen die het schilderij ervaart heeft een andere beleving en maakt een uniek moment mee. Ook heeft de toeschouwer invloed op wat er gebeurd in het schilderij. Maakt de kijker herrie of een plotselinge beweging? Dan kunnen de vogels geschrokken op vliegen en hierdoor zou het zomaar kunnen dat er 's middags ook niemand komt om ze te voederen.

Wijdoendingen toonde dat zij echt de grenzen zoeken in de samenwerking tussen vele uiteenlopende disciplines. Illustratie, animatie, interactie, narratie, communicatie en regie. Kunst en commercie, Wij Doen Dingen doet het!

International Film Festival Breda

Expositie

Tijdens het eerste international film festival Breda kon een selecte groep volgelingen het schilderij voor het eerst ontmoeten. Wijdoendingen presenteerden voor het eerst hun project Ontmoet het Schilderij tijdens het programma Crossing Borders in het Graphic Design Museum. Collectioneurs A. van Nies en A. Siebelink maakten deze première mee en zagen vele vragen beantwoord.

Ook is het project getoond op het internationaal beeldfestival Rotterdam en maakte het Interactief Schilderij deel uit van de expositie op de Haarlemse Stripdagen.

De reacties van publiek en organisatie waren lovend. Men was verbijsterd door de complexiteit van het project en de intensieve samenwerking van zoveel disciplines die achter het doek schuilgaan. Het resultaat maakte vele gevoelens los; Hebzucht, liefde, irritatie, verbazing en nog meer nieuwsgierigheid.

VISIE

Inspireren, creëren & verrassen
Wij maken belevingen met maatschappelijke impact
Wij pionieren & innoveren
Wij bieden een totaaldienst: van concept tot realisatie