Provincie Noord-Brabant - Web applicatie

Hoe Brabants Ben jij?

Test hoe Brabants je bent en geef ons al je privacygevoelige informatie

Gebruikers bewust maken van hun digitale voetafdruk

In samenwerking met Provincie Noord-Brabant hebben we een webapp ontwikkeld om mensen bewust te maken waarvoor je digitale gegevens gebruikt kunnen worden; dus ook potentieel voor dingen die je eigenlijk niet wilt.

Populaire (veel) gebruikte applicaties, zoals facebook, twitter en google, gebruiken al jouw onlinedata om daaruit conclusies te trekken. Omdat dit verstopt zit in de ellenlange algemene voorwaarden hebben hier (bijna) alle gebruikers onbewust toestemming voor gegeven. Want gelukkig, voor deze bedrijven, lezen consumenten deze voorwaarden praktisch nooit. Dit gegeven wilde we op een leuke manier op de proef stellen, en verwerkte we in de website. Het belooft heel leuk te worden en als je op 'nee' drukt dan doe je gewoon niet meer mee.

Een grappig online testje dat uiteindelijk je zorgverzekerings premie vaststelt? Laat jij een absurd algoritme je profiel schetsen?

Zo zou in theorie zo'n simpele test waarbij jij wilt achterhalen hoe Brabants je bent grote gevolgen kunnen hebben. "Er wordt een uitspraak gedaan over wie jij zou zijn of wat je bent. Bijvoorbeeld: hoe gezond of ongezond ben jij? Dat kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de hoogte van je zorgpremie."
Maar geen zorgen, want de test is helemaal veilig te maken! De data wordt namelijk niet echt opgeslagen; na het refreshen van de pagina is al je data weg.

Lees het artikel op www.omroepbrabant.nl

Test hoe Brabants jij bent op:

www.hoebrabantsbenjij.nl

"Wij willen op een leuke manier laten zien hoe absurd het is om die data altijd met elkaar te combineren. In een paar klikken wordt er nu een oordeel geveld van hoe Brabants jij bent. Dat is wat op andere sites ook gebeurt."

- Marcel Thaens