Cartamundi Speelkaartenlab

Museum van de speelkaart

Cartamundi, de wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen zette Wijdoendingen in om een interactieve expositie te maken voor het Museum van de speelkaart

het Speelkaartenlab in het museum van de speelkaart

Cartamundi, de wereldleider in de productie van speelkaarten en bordspellen zette Wijdoendingen in om een interactieve expositie te maken voor de vaste collectie van het Museum van de speelkaart in Turnhout, België. Jong en oud kan terecht in het Speelkaartenlab om verschillende interactieve installaties te beleven.

In de expositie kan men het tegen elkaar opnemen in een interactieve quiz waarbij je aan speelkaarten kan voelen om verschillende druktechnieken te ontdekken. Een groot scherm in het midden van de installatie spreekt de bezoekers toe met vragen ‘Weet jij welke kaart ik bedoel? Druk snel!’. Door te spelen leren de bezoekers meer over de verschillende kaarten, welke op twee pilaren naast het scherm zijn bevestigd. Het spel wordt gespeelt met een tactiele interface, grote stevige knoppen die tegen een stootje kunnen als de spanning op loopt!

Nog niet uitgespeelt? Ga samen een digitaal potje te kaarten in de tablet installatie, waarbij oude klassieke kaartspellen zijn omgetoverd tot tablet-game.

Leer meer over de geschiedenis van Cartamundi

In de ruimte hangt een enorme wolk speelkaarten aan flinterdunne draadjes, alsof deze in de lucht zweven. Onder de wolk is een tijdlijn zichtbaar met knoppen. Drukt een bezoeker op een knop bij een periode, dan komen de kaarten tot leven. Alle kaarten uit die periode zakken naar beneden, terwijl de andere kaarten opzijgaan.

Via een groot interactief touchscreen kunnen bezoekers een memoryspel spelen waarbij video’s over de drukprocessen van het bedrijf worden vrijgespeeld en getoond worden in de wand.

In een levensgrote wandfoto van de unieke digitale drukpers van Cartamundi zijn uitsnedes geplaatst met lampen, tellers en schermen. Live kan men zien in de museumzaal hoeveel kaarten er worden gedrukt op dat moment, terwijl op het scherm in de wand de drukvellen langs schieten in de pers.

Genoeg geleerd? Verkleed je zelf als speelkaartfiguur en maak een selfie, op deze expo mag je flink de joker uithangen.